Pages Navigation Menu

Vaassen

Geschiedenis

De oprichting

Het begint met een gesprek tussen 2 collega’s: Kees Rijnsent en Leni de Jong werken bij Georg Fischer in Epe en halen herinneringen op aan hun jeugd. Ze hebben beiden gekorfbald en vinden het jammer dat in de gemeente Epe geen korfbalvereniging is. Zou het geen goed idee zijn er een op te richten? Samen met hun partners Corry en Rob trekken ze de stoute schoenen aan en komen in gesprek met de gemeente en de Korfbalbond. Na enkele maanden van enthousiast folders uitdelen en aanplakbiljetten plakken trekken ze met een geluidswagen het dorp Vaassen in om aandacht te vragen voor hun plannen. Er wordt een demonstratiewedstrijd georganiseerd tussen Steeds Hooger en ZKC om de bewoners van Vaassen kennis te laten maken met het korfbalspel. Op 16 september 1972 is de oprichting van een korfbalvereniging een feit. Regio ’72 wordt de naam: hiermee willen wij het regionale karakter benadrukken.

De wedstrijden

We spelen onze wedstrijden in het begin op het gravelveld aan de Kouwenaarsweg; niet lang daarna verhuizen we naar het veld aan de Ireneweg. Prachtig, een korfbalveld zo midden in het dorp. Omdat het veld aan de Kouwenaarsweg alleen op zaterdagmiddag beschikbaar is, worden onze wedstrijden op zaterdag gespeeld. Daarom worden we dus een zaterdagvereniging! Rob en Leni doen het wedstrijdsecretariaat. Ze wonen in Epe en geloof het of niet: als er een wedstrijd is afgelast rijdt Rob op z’n brommer naar Vaassen om een briefje aan het hek van het Ireneveld te hangen! Telefoon hebben ze niet, net als de meeste leden. Van sociale media heeft nog niemand gehoord.

Er wordt gespeeld in 3 vakken: aanval, middenvak en verdediging. We spelen dan ook met een twaalftal en niet met een achttal. In de zaal wordt wel met 2 vakken gespeeld: het microkorfbal.

De accommodaties

Na een paar jaar vinden we het tijd voor een eigen stek.Charles Steinebach, onze voorzitter, weet een oud kleedgebouw te staan, dat we mogen gebruiken. We breken het in Beekbergen af, vervoeren het naar Vaassen en bouwen het weer op. Dit gebouw functioneert vanaf 1975 jarenlang als onze kantine. Wat zijn we trots! Maar de politiek zit niet stil. Op de plek van onze kantine is een supermarkt gepland en onze kantine wordt afgebroken. Als doekje voor het bloeden krijgen we een tijdelijke kantine aan de Kerkweg (het oude gebouwtje van het creatieve centrum). Rond 1992 worden de plannen voor de sportvelden in de Oosterhof concreter en CVO en Regio’72 krijgen van de gemeente het aanbod daar te gaan spelen. De plannen worden door het toenmalige bestuur van Regio’72 groots aangepakt. Een kunstgrasveld met een accommodatie met 4 kleedkamers en een kantine moet er komen. Met behulp van heel veel vrijwilligers en met steun van vele sponsors wordt er gespit, betegeld, geverfd en behangen. Op 1 april 1995 is ons huidige stekkie op het Sportpark Oosterhof aan de Zichtstede een feit.

De activiteiten

Onze vereniging staat bekend om haar sociale karakter; er worden veel activiteiten buiten het korfbal georganiseerd; het schoolkorfbal, de jeugdweekenden, de feestavonden en de zomerkampen. Het enthousiasme en de passie waarmee zaken worden aangepakt kent af en toe geen grenzen:

  • Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum wordt de interland Nederland-België op ons veld georganiseerd.
  • Met het 30 jarig bestaan hebben we Typisch’72 als groots evenement.
  • Rond 2000 wordt het Millenniumfeest op het sportpark gehouden.

De vleugelnootboom

In de loop der jaren nemen we als vereniging jammer genoeg afscheid van mensen die ons lief zijn. Een aantal jaren geleden plaatsen we op het sportpark een herinneringsboom. Deze karakteristieke vleugelnootboom staat symbool voor de herinnering aan mensen die ons ontvallen.

De toekomst

Momenteel speelt het 1e team in de 2e klasse, wat een goede prestatie is. We spelen met 5 seniorenteams in de competitie, hebben een midweekteam, 8 jeugdteams en een enthousiaste groep kangoeroes.

Met enthousiasme, passie en verdraagzaamheid gaan we op weg naar het 50-jarig jubileum!

Share This