Korfbalvereniging Regio ’72 en handbalvereniging CVO zijn rookvrij

Handbalvereniging CVO en korfbalvereniging Regio ’72 in Vaassen zijn vanaf 15 maart 2019 rookvrij. Beide verenigingen zijn samen actief op sportpark Oosterhof. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op onze sportvereniging. Daarom vragen beide verenigingen aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen CVO en Regio ‘72 kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat verandert er bij CVO en Regio ’72?
Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! Wel vragen beide verenigingen rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. De entree en plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de lijn en het terras zijn rookvrij.

Zien roken, doet roken
Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Voorzitter Tim Kamphuis van Regio ’72: ‘Sporten en roken passen niet bij elkaar. Daarom zijn wij blij dat wij samen met CVO het goede voorbeeld kunnen geven, zodat onze leden in een gezonde omgeving kunnen blijven handballen en korfballen.’ Cindy Tillema, bestuurslid van CVO vult aan: ‘Als longpatiënt weet ik als geen ander hoe beperkend sigarettenrook is als begeleider, trainer en supporter. Tegenwoordig hebben veel kinderen astma. Voor elk kind is een rookvrij sportklimaat belangrijk, maar voor de kinderen met astma is een prikkelarme omgeving essentieel.’ Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.